L’Executiu de Brussel·les recorda que l’exculpació, la negació o la trivialització dels crims dels règims totalitaris han de ser “sancionats penalment”

FUENTE

La Comissió Europea alerta Espanya de la banalització del nazisme

ACN / Brussel·lesLa Comissió Europea ha donat un toc d’atenció a Espanya per la banalització del nazisme. “L’exculpació, negació o trivialització flagrant intencionada i pública” dels crims comesos per règims totalitaris “han de ser sancionables penalment”, ha advertit l’eurocomissària de Justícia, Viviane Reding.Brussel·les ha reaccionat així després de tenir coneixement de la denúncia presentada pels eurodiputats catalans per l’homenatge a la División Azul en què va participar la delegada del Govern a Catalunya, María de los Llanos de Luna, i de les comparacions de l’independentisme amb l’Alemanya nazi. L’Executiu comunitari recorda que a partir de l’any que ve podrà castigar els estats membres que no sancionin “penalment la incitació a la violència i l’odi”.En una resposta parlamentària als eurodiputats Ramon Tremosa i Salvador Sedó (CiU), Raül Romeva (ICV), Izaskun Bilbao (PNB) i Ana Miranda (BNG), Reding insisteix que “tots els estats membres de la UE estan obligats a sancionar penalment la incitació pública i intencionada a la violència i l’odi contra grups o persones per la seva raça, color, religió, ascendència o origen nacional o ètnic”. A partir de l’1 de desembre del 2014, a més, la Comissió Europea tindrà competències per a “incoar procediments d’infracció” als que no ho facin, assegura l’eurocomissària luxemburguesa, també responsable de Drets Fonamentals i Ciutadania.

Informe europeu a finals d’any

Els eurodiputats catalans també van denunciar a Brussel·les en els últims mesos el reportatge de Telemadrid que equiparava Artur Mas amb Hitler i Stalin perquè “totds tres perverteixen la llengua per imposar ideologies”. O la comparació que el director del diari ‘El Mundo’, Pedro J. Ramírez, va fer del mosaic i les estelades del Camp Nou amb l’estadi dels Jocs Olímpics de Berlín del 1936. Fins ara, Reding havia evitat interferir i cridar l’atenció a les autoritats espanyoles i havia respost amb evasives. Però l’homenatge de Llanos de Luna als combatents espanyols de l’Exèrcit nazi, vestits amb l’uniforme de la Falange, el maig passat, l’hauria obligat finalment a intervenir-hi, segons les fonts consultades.

Reding reivindica que “les autoritats públiques, els partits polítics i la societat civil han de condemnar enèrgicament els comportaments racistes i xenòfobs i lluitar-hi en contra”. La resposta parlamentària, que Reding va firmar el 30 d’agost passat, coincideix amb l’exhibició de simbologia franquista i gestos nazis per part de membres de Noves Generacions.

També el PSOE ha banalitzat el terror nazi contra l’independentisme. L’expresident d’Aragó Marcelino Iglesias va dir, durant la campanya del 25-N, que el nacionalisme de Mas és com l’hipernacionalisme alemany i francès que va provocar milions de morts durant les guerres mundials. Poc després, l’expresident del Congrés José Bono va comparar les persecucions de jueus amb la del sentiment espanyol a Catalunya. I l’expresident d’Extremadura Juan Carlos Rodríguez Ibarra va comparar Mas amb Hitler i Mussolini.

L’eurodiputat de CiU, Ramon Tremosa, ha confirmat que Europa “no pot obligar encara, però sí que pot fer pressió política i deixar en evidència l’Estat espanyol”.

Ramon Tremosa, eurodiputat de CiU, ha dit que:

– “Teníem indicis que la CE passaria a l’ofensiva.”

– “Els eurodiputats catalans hem anat denunciant tots els insults que hem anat rebent els catalans. […] Hem fet el que fan els nòrdics, no deixar-ne passar ni una. Les hem denunciat totes a la CE.”

– “Estem contents que ara sí que Vivianne Redding agafa aquesta qüestió [de permetre la iniciatció a l’odi i la violència] i fa una enorme pressió política a l’Estat espanyol.”

– “El problema és que un comissari europeu competent mana menys que un ministre incompetent. La CE no pot obligar encara, però sí que pot fer pressió política i deixar en evidència l’Estat espanyol.”

– “En el context espanyol, els catalans estem minoritzats i assatjats, però a escala europea qui està sol és l’Estat espanyol.”

– “L’estat espanyol no s’ha enfrontat al seu passat, i té enormes llacunes.”

– “No ens fem il·lusions tampoc. Com a molt, tindrem expedients oberts i el Tribunal de Luxemburg pot sancionar Espanya i aquest passar de tot, com ja ha fet altres vegades.”

– “Hem de presentar denúncia per cada cas concret perquè les carpetes es vagin acumulant al despatx de la comissària Redding fins que un dia digui prou i passi a l’ofensiva. És la nostra esperança.”

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s